reclama youtube lumeasatuluitv

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 octombrie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, în această perioadă regimul termic al aerului se va situa în limite apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor agricole. În regiunile sudice, sud-estice şi vestice vor fi posibile valori de temperaturi mai ridicate decât cele normale.

În sol, la adâncimile de 5 şi 10 cm, temperaturile medii diurne vor fi favorabile parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire, înfrunzire) la culturile semănate în epoca optimă (rapiţă, orz şi grâu).

Se prognozează cantităţi de precipitaţii ce vor putea depăşi mediile multianuale în cea mai mare parte a ţării, exceptând zonele sud-estice şi sudice, unde acestea vor fi apropiate de normele climatologice. Local, în zonele depresionare, vor fi condiţii de producere a brumei.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor de cultură. Izolat, în sudul ţării vor fi posibile deficite moderate de umiditate în sol.

Caracteristici fenologice

În general, condiţiile agrometeorologice menţionate vor permite desfăşurarea normală a proceselor biologice la culturile de toamnă semănate până în prezent pe majoritatea suprafeţelor agricole, cu excepţia zonelor depresionare, unde ritmurile de creştere şi dezvoltare se vor desfăşura mai lent. De asemenea, se vor continua lucrările de însămânţare în perioada optimă, pentru ca plantele să poată beneficia de resursele termice necesare parcurgerii proceselor de vernalizare şi călire.

Porumbul ajuns la maturitatea deplină se va recolta pe ultimele suprafeţe, la nivelul întregii ţări.

În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnǎ se vor afla în fazele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, îndeosebi în sudul ţării. Starea de vegetaţie va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în special pe terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol, unde răsărirea plantelor va fi neuniformă.

Recomandări de specialitate:

• Urgentarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;

• Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;

• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Maria NISTOR