Prevenţia şi tratamentul pentru cele mai importante boli ale porumbeilor
Scris de Lumea SatuluiCele mai multe boli ale porumbeilor sunt condiţionate de factori de stres. Solicitarea fizică intensă, existenţa unor boli parazitare, precum şi carenţele vitaminice şi minerale favorizează apariţia multor boli.
Măsuri de prevenire a îmbolnăvirii porumbeilor
Astfel, menținerea statusului de sănătate a porumbeilor se realizează printr-o serie de măsuri profilactice, una dintre acestea fiind asigurarea unor rații complete de hrană, suplimentate cu vitamine, în special vitamina A și vitaminele din complexul: Biovit Plus, Complex Polivitaminic Buvabil, Vita B Complex, Vitamina AD3E, Vitarom, Hepatoprotect etc..
De asemenea, se face deparazitarea periodică a porumbeilor, atât intern cât și extern, folosind Endectocid, soluție spot-on cu acțiune asupra paraziților interni (viermi rotunzi), și externi (păduchi, purici, căpușe, ploșnițe, râie). Se recomandă şi produsul Rombendazol Super, comprimate, indicat atât în combaterea paraziților interni (viermi rotunzi și tenii), cât și a celor externi. Concomitent cu deparazitarea porumbeilor, trebuie deparazitate adăposturile cu Romparasect 5% sau Gândăcid.
Mai mult, trebuie avută în vedere şi igienizarea periodică a adăposturilor și a volierelor prin dezinfecţie cu: Catiorom, Decontaminol şi Pursept. De asemenea, deratizarea adăposturilor cu Ratitox sau Broditop este esențială, șobolanii fiind, de cele mai multe ori, purtători de salmonele.
Decontaminarea apei de băut se recomandă a fi făcută continuu, cu produsul Pursept sau cu Albastru de metilen.
Bolile porumbeilor şi prevenirea acestora prin vaccinare
Pentru anumite boli este necesară vaccinarea. Astfel pentru difterovariolă, boală virală care se manifestă ca o erupție cutanată, cu noduli de diferite mărimi, localizați pe diferite zone ale corpului sau pe mucoase (limbă, cavitatea bucală, conjunctivală etc.), măsurile de prevenție constau în vaccinare cu Romporpox.
Paramyxoviroza porumbeilor este o boală infecțioasă de mare contagiozitate, asemănătoare cu pseudopesta aviară. Boala produce pagube importante crescătorilor de porumbei. Vaccinarea se face cu Paramixovacol.
Pseudopesta aviară (Boala de Newcastle) este o boală virală, infectocontagioasă caracterizată prin rată crescută de îmbolnăvire și răspândire. Aceasta este cea mai gravă boală a păsărilor, iar la porumbel apare sporadic, corelată cu epizootii la galinacee, fiind exprimată mai ales prin sindrom nervos (mioclonii, torticolis, paralizii). Tineretul și puii sunt mai sensibili și fac forme mai grave de boală. Vaccinarea se face cu Avipestisota.
Salmoneloza (paratifoza) este o boală bacteriană, larg răspândită. La porumbeii adulți boala evoluează în general asimptomatic, dar pot fi purtători de salmonele pe care le transmit puilor (inclusiv prin așa-numitul „lapte de porumbel“, în timpul hrănirii puilor).
Alte boli, alte tratamente!
La tineret apar artrite la nivelul articulațiilor aripilor și picioarelor, ceea ce determină jenă în mers sau imposibilitatea zborului, de unde și denumirea de „boala aripilor“. Vaccinarea se face cu Columbopolivac S, vaccin mixt pentru paramixoviroză și salmoneloză.
Există boli care pot fi prevenite sau tratate cu medicamente specifice, astfel: trichomonoza (mălaiul) cu Columboviofort, Flagelstop, Rometronidazol; coccidioza cu Sulfacoccirom, Amprolium 20% etc.
Romvac a creat produse speciale pentru porumbei care, prin proprietățile lor, au efecte benefice pe durata creșterii, reproducerii, năpârlirii, îmbunătățind performanțele sportive ale acestora: Carnicol, Superform, Columboclin, Columboprobiotic, Columbosimbiotic.
Dr. Viorica CHIURCIU, medic veterinar
Doctor în ştiinţe medicale
SC Romvac Company SA
Articole recente - Lumea Satului
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences
- Fermierii campioni la rapiță din județul Mureș
- APIA anunță că a fost aprobat bugetul pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în anul şcolar 2024-2025
- Cele mai eficiente soluții de combatere a buruienilor în postemergență la cultura porumbului
- APIA plătește peste 55 milioane lei pentru crescătorii de animale