Imprimă această pagină
Articole revista 16 Septembrie 2013, 17:54

Limită de 100 ha la achiziţia de terenuri de către persoanele fizice

Scris de

Ministerul Agriculturii vrea să restricţioneze, începând cu anul viitor, accesul persoanelor fizice la achiziţia de terenuri agricole, impunând o limită de 100 ha în extravilan. Cei care vor însă să cumpere suprafeţe mai mari nu vor avea însă nicio problemă, nu trebuie decât să îşi înfiinţeze o societate comercială, aşa cum se întâmplă şi acum. Terenurile bune au fost însă cumpărate de mult, în general de către străini.

Conform Proiectului de Lege privind vânzarea - cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, acestea nu vor mai putea deţine peste 100 ha de teren agricol de la 1 ianuarie 2014. Măsurile sunt general valabile pentru persoane fizice române, dar şi străine, după cum a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Esenţa legii este reprezentată de faptul că suntem în discuţii şi cu Ministerul Justiţiei şi cu toţi cei care sunt implicaţi în acest proces pentru a încerca să limităm proprietatea per­soanelor fizice la 100 ha, fie că vorbim despre persoane fizice române sau străine. Nu intervenim asupra proprietăţii, în concordanţă cu ceea ce spune Constituţia, şi anume că proprietatea este garantată în condiţiile legii. Proba­bil că aceasta va fi o lege organică care va spune că persoanele fizice care deţin terenuri agricole pot de acum înainte să aibă nu mai mult de 100 ha. Cine vrea să cumpere mai mult de 100 ha trebuie să se constituie în persoană juridică“, a spus Daniel Constantin.

El susţine că este de datoria statului să vină cu măsuri care să garanteze că fermierul din România nu este dezavantajat în faţa celui din străinătate. Tratatul de aderare prevede că de la 1 ianuarie se liberalizează piaţa funciară, astfel că persoanele fizice străine pot cumpăra terenuri în România

Dreptul de preempţiune

Legat de stabilirea dreptului de preempţiune, ministrul spune că proiectul ţine cont de coproprietari, dar şi de arendaşi, de tinerii până în 40 de ani sau de intenţia şi de interesul pe care statul îl are în zona respectivă în ideea de comasare a terenurilor agricole. Iar pentru că foarte multe terenuri s-au degradat de-a lungul timpului, noua lege prevede ca cei care cumpără terenuri să aibă cunoştinţe minime în agricultură şi să fi desfăşurat activităţi agricole minimum 5 ani. De asemenea, cei care deţin deja teren agricol în proprietate şi vor să mai cumpere trebuie să facă dovada că au desfăşurat activităţi agricole pe terenul deţinut.

„Am gândit un sistem în care, la vânzarea unui teren de către o persoană fizică sau o persoană juridică către persoane fizice, dreptul de preempţiune să fie exercitat în următoarea ordine: în primul rând coproprietarii persoane fizice ai terenurilor respective, în al doilea rând vecinii, persoane fizice, în al treilea rând arendaşii persoane fizice, în al patrulea rând persoanele fizice cu vârstă de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv şi, nu în ultimul rând, statul român, printr-o agenţie sau printr-un for de intervenţie pe această problemă. Sigur, dacă niciunul dintre aceştia nu-şi exercită dreptul de preempţiune, terenul respectiv poate fi achiziţionat de orice fel de persoană fizică, fie că este din localitate, fie că are peste 40 de ani“, a declarat Constantin. Acesta susţine că legea ar putea intra în vigoare spre sfârşitul anului, după ce va fi supusă dezbaterii publice.

Autoritate pentru Administrarea Pieţei Funciare

Noul proiect de lege mai prevede înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, fie prin transformarea Agenţiei Domeniilor Statului, fie prin constituirea unei noi instituţii.

„Vom discuta dacă ADS va prelua această sarcină sau va fi o altă autoritate care să reglementeze piaţa funciară. Cetăţeanul care vrea să vândă trebuie să notifice la primărie sau la autoritatea care trimite scrisori către cei care sunt vizaţi de dreptul de preempţiune. Aceştia trebuie să îl exercite în 90 de zile, după care tranzacţia se poate realiza“, a precizat Constantin.

Ioana GUŢE


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite