Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Evoluţia vremii în intervalul 16-30 septembrie 2013

Evoluţia vremii în intervalul 16-30 septembrie 2013
Distribuie:   

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, în această perioadă regimul termic al aerului va înregistra valori mai ridicate în raport cu normele climatologice în majoritatea zonelor agricole ale ţării.

Precipitaţiile prognozate vor fi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptând regiunile vestice, centrale şi nordice, unde local se pot înregistra valori peste mediile multianuale.

Starea solului

Conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), la data de 30 septembrie 2013, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi local extremă, pe aproape întreg teritoriul agricol. În nordul şi centrul ţării rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de coacere şi maturare la culturile prăşitoare vor fi intensificate, starea de vegetaţie a plantelor prezentându-se în general medie şi slabă. Pe suprafeţe agricole extinse din sudul şi sud-estul teritoriului agricol, lipsa apei din sol va determina desfăşurarea cu dificultate a lucrărilor de pregătire a patului germinativ, precum şi încetinirea proceselor de răsărire şi dezvoltare a primelor perechi de frunze la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă.

Porumbul, în funcţie de data semănatului, agrotehnica aplicată şi precocitatea hibrizilor, va parcurge maturitatea deplină, continuându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.

Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă pe suprafeţe restrânse se vor afla în fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi izolat apariţia primelor frunze.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;

• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;

• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie - 20 octombrie), în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului;

• Pregătirea patului germinativ şi semănatul cerealierelor de toamnă (orz şi grâu) în perioada optimă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Oana OPREA, Dumitru ANGHEL

vremea

Alte articole:

Atenție! Se anunță o vară fierbinte

Vremea stabilește noi tipare în agricultură

Vremea și solurile, în viziunea unui specialist

Cum resimt fermierii vremea anormală

Vreme capricioasă pentru culturile horticole