Unbeaten 2021    Adama decembrie 2020
update 27 Jan 2021

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 septembrie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

Intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic în aproape toate regiunile agricole, exceptând sud-estul ţării, unde valorile temperaturilor medii ale aerului vor putea depăşi normele climatologice.

Cantităţile lunare de precipitaţii prognozate vor fi deficitare în raport cu normalul perioadei, în cea mai mare parte a ţării.

Starea solului

În stratul de sol 0-20 cm (ogor) conţinutul de apă va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în aproape toată ţara. Local, în centrul şi sudul teritoriului agricol, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.

Caracteristici fenologice

Pe fondul menţinerii unui regim termic al aerului ridicat, asociat cu deficite accentuate de apă din sol, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare fenomenul de ofilire temporară a aparatului foliar şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială/totală a acestora, precum şi forţări stadiale, cu repercusiuni negative asupra potenţialului productiv al plantelor. De asemenea, pe majoritatea suprafeţelor agricole, insuficienţa apei din sol va determina desfăşurarea cu dificultate a lucrărilor de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă.

Cultura de porumb va înregistra maturitatea în ceară şi deplină pe aproape întreg teritoriul agricol, iar la hibrizii tardivi şi semitardivi se vor declanşa lucrările de recoltare.

Recomandări de specialitate:

• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;

• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă, în special pe arealele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;

• Lucrări de pregătire a patului germinativ în vederea declanşării semănatului culturilor de toamnă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;

Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel, Maria Nistor, Oana OPREA