Imprimă această pagină
Articole revista 04 August 2013, 11:27

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 august 2013

Scris de

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a zonelor agricole. Local, în centrul şi nordul ţării, temperaturile medii diurne ale aerului vor înregistra valori apropiate de normalul perioadei.

Precipitaţiile prognozate vor fi în general normale în regiunile nordice, iar în restul teritoriului agricol cantităţile de apă se vor situa sub mediile climatologice lunare. Ploile vor avea caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

Starea solului

În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Muntenia, Oltenia, vestul Banatului şi al Crişanei, sudul Moldovei se va semnala seceta pedologică moderată şi puternică.

Caracteristici fenologice

În condiţiile hidrotermice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor prăşitoare se vor desfăşura pe an­samblu normal, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, pe arealele agricole afectate de secetă pedologică prelungită din sud-estul ţării, se vor semnala în continuare ofilirea/răsucirea frunzelor în orele de amiază, aparat foliar uscat parţial, precum şi maturarea forţată.

Cultura de porumb, în funcţie de precocitatea hibridului şi agrotehnica aplicată, se va afla la mătăsire şi maturitatea lapte. Local, în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea maturităţii în ceară, în special la hibrizii extratimpurii şi timpurii. Starea de vegetaţie a plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe areale cu deficite de apă în sol.

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile agricole de sezon;

• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale/mecanice), bolilor şi dăunătorilor (tratamente fitosanitare) în culturile prăşitoare;

• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele afectate de secetă pedologică;

• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru Anghel, Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2013


Vizualizari 2169
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite