Adama Sultan iulie 2020
update 23 Sep 2020

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 august 2013

Caracteristici termice şi hidrice

În această perioadă regimul termic al aerului va înregistra valori peste mediile multianuale în estul, sud-estul şi local în vestul ţării, iar în restul teritoriului agricol valorile temperaturilor vor fi apropiate de normele climatologice.

Sub aspect pluviometric, precipitaţiile pot fi deficitare în regiunile sud-estice, sudice şi vestice, iar în restul zonelor acestea vor fi apropiate de mediile multianuale.

Starea solului

La sfârşitul lunii august 2013, pe profilul de sol 0-100 cm, conţinutul de umiditate în cultura de porumb se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, se va înregistra în sud-estul, sudul, estul şi local în vestul teritoriului agricol.

Caracteristici fenologice

Procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp vor evolua în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor menţinându-se pe ansamblu bună şi medie. Local, pe areale agricole din sudul şi sud-estul ţării afectate de seceta pedologică, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi stânjenite, semnalându-se deprecierea stării de vegetaţie prin îngălbenirea/uscarea aparatului foliar şi subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave).

Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge predominant maturitatea în lapte şi ceară, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. De asemenea, la hibrizii extratimpurii şi timpurii din sudul ţării semănaţi în epoca optimă se va continua maturitatea deplină.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;

• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;

• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm);

• Aplicarea irigaţiilor pe arealele cu deficite de apă în sol.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2013