Imprimă această pagină
Articole revista 16 August 2013, 01:41

Sistemul de creştere gard fructifer, după 8 ani de experimentare la ferma Lacu Rezi

Scris de

Iniţiat în Olanda şi Belgia, adaptat ulterior şi în zona centrală a Italiei, sistemul de creştere mur fruitier sau peretele de fructe a câştigat în ultimii ani teren şi în Europa de Est datorită posibilităţii de a utiliza pe scară mai largă unele echipamente care ajută pomicultorii la lucrările de tăiat, rărit, recoltat, dar şi la acoperirea şi descoperirea cu plasă antigrindină a plantaţiilor de măr, cireş, prun, cais şi piersic

Cei care nu au plantat livezi în sistem super intensiv au început să convertească plantaţiile mai vechi prin lucrări făcute în iarnă, în primăvară şi chiar în vegetaţie.

Sistemul perete de fructe asigură coroane aplatizate care permit mecanizarea lucrărilor atât la coroană şi sol cât şi la tratamente, recoltat şi sortat. Cu sprijinul consultanţei olandeze şi italiene am reuşit să realizăm acest sistem pe cele 80 ha de livadă super intensivă şi în acest scop ne-am dotat cu utilajele necesare:

– platforme auto propulsate echipate cu foarfeci pneumatici, care au permis creşterea de trei ori a vitezei de tăiere a pomilor, lucrări care se execută 6-8 luni pe an. În restul timpului se folosesc pentru acoperirea şi descoperirea plasei antigrindină şi recoltarea de fructe – mere, cireşe, prune, piersici, cais;

– maşina de rărit flori – Darwin care se foloseşte prima oară în an la cais şi piersic apoi la măr, odată sau de două ori. Dacă lucrarea este urmărită şi realizată cu atenţie nu se mai face rărit manual şi chimic, iar ca urmare a acestei lucrări mărimea fructelor, la toate speciile, corespunde calităţii extra şi întâi;

– în ultimii ani se fabrică maşina de tăiat mecanizat – Ero – cu discuri şi lame de tăiere. Maşina execută lucrările de tăiat pe contur, mecanizat 100%, rezultatele obţinându-se după anul trei. Epoca de tăiere este iarna. Se foloseşte planul de tăiere înclinat, astfel încât să dea gardului o formă mai strânsă în partea superioară pentru a penetra lumina şi larg la bază.

La ferma Lacu Rezi (80 ha super intensivă şi 50 ha clasică) în ultimii ani ne-am dotat cu 6 platforme auto propulsate şi cu o maşină de scuturat flori – Darwin, iar în cursul acestui an vom primi din Danemarca şi maşina Ero de tăiere a coroanei.

În articolele anterioare am prezentat tipurile de coroană adaptate la specii pentru sistemul de tăiere mur fruitier. La fermă am lucrat an de an pe coroană, astfel că sistemul se poate aplica cu toate verigile la toate speciile, iar din 2011-2012 şi la caisul clasic, prin aplatizarea coroanei.

Datorită productivităţii sporite, noi executăm tăierile după ce apar butonii florali, iar la cais şi prun în funcţie de soi şi după scuturarea florilor, realizând împreună cu maşina Darwin o repartizare uniformă a fructelor în pom.

Eremia PETRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2013


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite