Lumea satului 750x100

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 iulie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, în acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea zonelor de cultură. În regiunile agricole din centrul şi nordul ţării, temperaturile medii diurne ale aerului vor putea fi apropiate de normalul perioadei.

Din punct de vedere pluviometric, cantităţile de precipitaţii vor putea înregistra valori sub mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Starea solului

În cultura de porumb, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, în majoritatea zonelor de cultură. În sud-estul, sudul şi local în estul şi vestul ţării se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi izolat extremă.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere, dezvoltare şi maturare a culturilor de câmp vor fi în general normale, în special pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, în zilele cele mai calde, ca urmare a menţinerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (30...32°C), se va produce în continuare fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială a aparatului foliar, precum şi forţări stadiale, îndeosebi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică.

La orzul de toamnă se vor finaliza lucrările de recoltare, în aproape toate zonele agricole.

În funcţie de data înfiinţării culturii, grâul de toamnă se va afla în fazele de maturitate în lapte şi ceară, precum şi maturitate deplină. În jumătatea de sud a ţării se va continua recoltarea.

Cultura de porumb semănată în epoca optimă va parcurge predominant apariţia paniculului, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii din vestul şi sudul ţării va fi posibilă declanşarea fazei de înflorire şi mătăsire, în special pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile efectuate tardiv se va semnala în continuare dezvoltarea aparatului foliar.

Recomandări de specialitate:

• Recoltarea, transportul şi depozitarea cerealierelor de toamnă;

• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la culturile de prăşitoare;

• Aplicarea irigaţiilor pe terenurile cu deficite de apă în sol.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Oana OPREA, Rodica TUDOR, Dumitru Anghel
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2013