„A apărut Ghidul fitosanitar al viticultorului“
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Articole revista
Cartea Ghidul fitosanitar al viticultorului se adresează practicienilor din viticultură (fermieri), dar este deosebit de utilă tuturor celor interesaţi de cultura viţei-de-vie.
Scopul acestui ghid este acela de a facilita diagnoza rapidă şi corectă a celor mai importanţi agenţi de dăunare ai viţei-de-vie şi de a oferi cele mai bune soluţii privind tehnologia care trebuie aplicată pentru controlul eficient al acestor inamici.
Ediţia precedentă data din 2008, însă era necesară o reeditare, având în vedere acumularea de noi informaţii în legătură cu structura şi evoluţia agenţilor de dăunare ai viţei-de-vie, noile recomandări sau schimbarea criteriilor în utilizarea produselor de protecţie a plantelor.
Folosind rezultatele obţinute până în prezent în cercetarea şi practica viticolă românească şi mondială, autoarea dr. ing. Liliana Tomoiagă, cercetător ştiinţific grad I la SCDVV Blaj, a pus în această lucrare toată experienţa şi cunoştinţele sale pe probleme de protecţie fitosanitară a viţei-de-vie. Prin datele oferite, simplu şi concis, Ghidul fitosanitar al viticultorului furnizează informaţii utile de natură practică, pe înţelesul tuturor, însoţite de o serie de imagini care să permită diagnoza celor mai importanţi agenţi patogeni şi dăunători ai viţei-de-vie, scheme orientative de combatere integrată şi un Ghid de diagnoză a bolilor şi dăunătorilor viţei-de-vie.
De asemenea, în această ediţie revizuită şi completată a fost inclus un nou capitol privind viticultura ecologică şi ecosistemul viticol. Recomandările privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor (PPP-urile) sunt bazate pe informaţii actualizate conform legislaţiei naţionale în vigoare şi în conformitate cu acquis-ul comunitar.
Pentru facilitarea parcurgerii sale, Ghidul fitosanitar al viticultorului este structurat după un model fenologic (pe fenofaze), bazat pe calendarul fitosanitar al viticultorului.
Astfel, agenţii de dăunare şi măsurile de prevenire şi combatere recomandate sunt prezentate în raport cu derularea stadiilor fenologice pe capitole, după cum urmează:
Cap. I – Dezmugurit – debutul înfloritului
Cap. II – Înflorit – compactarea ciorchinilor
Cap. III – Compactarea ciorchinilor – pârgă
Cap. IV – Pârgă – recoltat
Cap. V – Repaus vegetativ – înainte de dezmugurit
Cap. VI – Managementul integrat de combatere a bolilor dăunătorilor şi buruienilor viţei-de-vie prezintă metoda actuală de combatere integrată în viticultură, propunând măsuri orientate spre creşterea nivelului şi calităţii producţiilor, în acord cu conceptul de dezvoltare durabilă.
Cap. VII – Viticultura ecologică şi ecosistemul viticol prezintă aspecte privind cultivarea viţei-de-vie în sistem ecologic, un mod de producţie alternativ bazat pe reinstalarea biodiversităţii vegetale, animale şi microbiene şi utilizarea durabilă a componentelor diversităţii biologice.
Pe parcursul unui an calendaristic, acelaşi parazit poate fi abordat în 3 sau 4 fenofaze sau capitole diferite, în funcţie de ciclul biologic evolutiv al agentului de dăunare şi fenologia plantei.
Specialiştii din viticultură vor constata că lucrarea reprezintă un îndreptar practic complex şi foarte util pentru o diagnoză rapidă şi corectă a celor mai importante boli sau dăunători ai viţei-de-vie, precum şi pentru tratamentele fitosanitare adecvate.
Prin conţinutul ştiinţific bogat, concepte moderne în prezentare şi informaţii practice şi deosebit de utile, lucrarea de faţă contribuie la îmbogăţirea sferei de cunoaştere pentru specialiştii în domeniu, stimulând căutarea noului pentru cei din sfera cercetării ştiinţifice şi iniţiindu-i pe începători în devenirea lor ca profesionişti.
Pentru informaţii suplimentare sau pentru achiziţionarea cărţii Ghidul fitosanitar al viticultorului vă puteţi adresa la secretariatul SCDVV Blaj, 0258.711.623, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Varianta online a lucrării poate fi accesată pe pagina web a SCDVV Blaj: ww.scvblaj.ro
Dr. ing. Maria Iliescu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2013
Articole înrudite
- 2020 - un an bun pentru ICDVV Valea Călugărească
- Dăunători de carantină la tomatele cultivate în spații protejate
- COVID-19: Situația cererilor depuse în sectorul vitivinicol
- Incursiune lingvistică prin vechea viticultură din Moldova
- Produse fitosanitare noi lansate în România pentru sprijinirea fermierilor
- Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc trage un semnal de alarmă public
- TOȚI PENTRU VIN, o inițiativă Syngenta pentru susținerea viticulturii românești
- Ecoprotect L3, un nou echipament destinat viticulturii
- Ecoprotect L3, un nou echipament Gregoire pentru tratamente fitosanitare în vii cu recupararea surplusului de soluție
- Tratamente fitosanitare la ceapă
Articole recente - Lumea Satului
- Programul „De la fermă la furculiță“ în opinia unui specialist. „Pentru fermieri vin vremuri grele“…
- Să diminuăm prin toate mijloacele consumul și pierderile de apă din sol
- Cum putem proteja recoltele cu plantele companion
- Gospodar fără pereche cu 1.000 de oi în satul Iacobeni, județul Sibiu
- Exemplare deosebite din rasa Merinos de Palas, înscrise în Registrul Genealogic
- Cu „țoalele pe măgar“ până la stâna din Baia de Aramă
- PREPELIȚESCU - un pas important spre o franciză românească
- Cu definitivarea organizării Camerelor Agricole să se rezolve și problema consultanței agricole
- România promovează încă foarte puțin femeile în înalte demnități publice
- Programul Start-Up Nation. Fabrică de sucuri natural în valoare de 200.000 lei, la Oneşti