Lumea satului 750x100

Evoluţia vremii în intervalul 16-30 iunie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonelor sud-estice şi vestice, unde vor fi posibile valori termice mai ridicate decât mediile multianuale.

Se prognozează cantităţi de precipitaţii situate sub mediile climatologice în vestul, sudul, estul şi sud-estul teritoriului, iar în restul ţării acestea vor fi apropiate de normele climatologice.

Starea solului

Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în sud-estul, sudul, estul şi local în vestul teritoriului agricol. În nordul şi centrul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim. La sfârşitul lunii iunie 2013, rezerva de apă accesibilă plantelor de porumb pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, îndeosebi în nordul, centrul şi vestul ţării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Oltenia şi Banat.

Caracteristici fenologice

Pe ansamblu, procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de orz, grâu de toamnă şi porumb vor evolua în general normal, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Local, în sudul, estul şi vestul ţării, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu deficite de apă în sol, se va putea produce deteriorarea plantelor prin ofilirea temporară a aparatului foliar, frunze bazale îngălbenite/uscate, număr mic de boabe fertile în spic etc. La porumb, ritmurile vegetative vor fi de asemenea încetinite, iar dezvoltarea plantelor, mai redusă. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor înfiinţate în epoca optimă se vor prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), însămânţate în perioada optimă, vor parcurge fazele de maturitate în lapte şi ceară, în majoritatea regiunilor agricole, iar în sudul şi sud-estul ţării se va semnala maturitatea deplină. Culturile întârziate fenologic vor parcurge fazele de „burduf“ şi înspicare, înflorire şi maturitate în lapte. Totodată, la orzul de toamnă va fi posibilă declanşarea recoltării.

În funcţie de data semănatului, porumbul se va afla predominant în fazele de formare a frunzei a 3-a şi înfrunzire în majoritatea zonelor de cultură. Izolat, în sudul ţării se va înregistra apariţia paniculului la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

Recomandări de specialitate

• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de primăvară (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, tratamente cu insectofungicide);

• Combaterea bolilor şi dăunătorilor la cerealierele de toamnă;

• Fertilizarea cu îngrăşăminte minerale şi foliare la culturile de primăvară;

• Aplicarea irigaţiilor pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Oana OPREA, Rodica TUDOR
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2013