Mediu, energii alternative

Energia solară și eoliană și alte surse curate au generat în anul 2021 38% din electricitatea mondială. O premieră pentru aceste tehnologii, când turbinele eoliene și panourile solare au generat 10% din total. Conform unui studiu, România are un potențial de energie solară cuprins între 1.100 și 1.400 kWh pe…
Iuliean Horneț a dezvoltat o tehnologie inedită prin care cocenii, paiele și alte deșeuri pot fi transformate în energie verde. Acesta ne-a vorbit despre modul de funcționare a invenției sale și avantajele pe care le oferă fermierilor. Factura la energie termică se reduce cu minimum 50% Arzătoarele pe peleți înlocuiesc…
Deși este o soluție viabilă pentru asigurarea securității energetice și cu efecte pozitive inclusiv în agricultură, producția de biomasă a fost prea puțin luată în seamă. Dar iată care sunt beneficiile economice și de mediu. Producția de biomasă în România reprezintă o direcție de dezvoltare a unui sector din agricultură…
Cu toate că avantajele folosirii agrobiomasei sunt vizibile, absorbția încălzirii prin biomasă este lentă din diverse motive: percepția agrobiomasei ca fiind un combustibil dificil de utilizat, conștientizarea limitată a opțiunilor tehnologice, dificultățile de adaptare a ofertei și cererii și lipsa unei viziuni clare și a unui sprijin clar din partea…
Se tot vorbește despre creșterea eficienței energetice, despre o mai bună valorificare și apreciere a resurselor de care dispunem, astfel încât să contribuim la reducerea poluării, deci să avem grijă de întreaga planetă. Se creează tot felul de programe ce au în vedere susținerea acestor demersuri și, recent, președintele Administrației…
Criza energetică a Europei continuă deoarece volumele de stocare a gazului s-au micșorat la minimele ultimilor 10 ani. O posibilă iarnă dură ar putea duce la întreruperi severe de energie și la posibile opriri ale unor părți mari ale economiei, potrivit unei analize oilprice.com și preluată de financialintelligence.ro. În timp…
După cum se știe, apa este principala sursă a vieții. Așa cum în sec. XXI suntem obișnuiți ca lucrurile să evolueze de la o zi la alta, și apa continuă să aibă un curs al dezvoltării proprii, deși apa „clasică“ de izvor are o multitudine de beneficii, cum ar fi…
Gunoiul de grajd, ca și cel provenit de la păsări, constituie pentru mulți fermieri o bătaie de cap. Pe de altă parte, și facturile pentru energia electrică și combustibilul pentru încălzire reprezintă o problemă. Ei bine, aceste probleme s-ar putea anula una pe alta dacă sunt abordate așa cum trebuie.…
Ultimii ani au fost marcați de ecologie. Toată lumea – de la producătorii de energie, la cei de obiecte de uz casnic sau autoturisme – vrea să răspundă la una și aceeași întrebare: ce trebuie să facem ca să fim cât mai „eco“, „bio“ ș.a.m.d.? Un răspuns ar fi folosirea…
Când e vorba de energia verde, legislația românească se contrazice, uneori stupid 2017 este anul când se împlinesc 10 ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Ce au însemnat acești 10 ani pentru România? Putem spune că în primul rând au însemnat multe, foarte…
Încălzirea cu lemn de foc la țară și cea în sistem centralizat sunt comparabile ca preț, costând, în medie, 1.200-1.500 lei/iarnă, a declarat, marți, directorul general al Romsilva, Ciprian Pahonțu, într-o conferință pe teme de energie. "Am făcut simulări. Încălzirea cu lemnul de foc sau cu RADET sunt comparabile, ca…
Prima experiență hidroenergetică a României datează din anul 1896, când a fost construită hidrocentrala de la Sadu I. În 1934, academi­cianul Dorin Pavel publică lucrarea „Planul general de amenajare a forțelor hidraulice ale României“, compendiu care avea să stea la baza tuturor acțiunilor ulterioare privind lucrările de amenajare a apelor…
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, recent, raportul ministerului Energiei, cu privire la proiectul unităților 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, stabilind că este o investiție prioritară pentru România. Iar investitorul este o companie chineză. Legat de acest proiect, Lavinia Andrei, președintele organizației nonguvernamentale de mediu…
Comisia Europeană a trimis un aviz motivat României prin care îi cere să elaboreze planuri de prevenire a generării de deșeuri și de gestionare a deșeurilor în conformitate cu obiectivele legislației UE privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE) și ale economiei circulare, informează un comunicat de presă al executivului comunitar. Potrivit CE,…
Ca urmare a instabilității atmosferice severe înregistrate în data de 24 mai 2016, în intervalul 15.30-19.00, toate cele trei Unități de combatere a căderilor de grindină (UCCG) din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) au intrat în stare de alertă și au realizat cu succes activități…
Dublarea ponderii energiilor regenerabile în mixul energetic mondial, până la 36% în anul 2030, ar permite economiei mondiale să realizeze reduceri de costuri de până la 4.200 miliarde de dolari pe an, arată un studiu publicat miercuri de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), informează Reuters. În 2014, energiile regenerabile…
Ministrul român al Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a fost desemnată să reprezinte Uniunea Europenă în cadrul negocierilor privind adaptarea la schimbările climatice, care au loc în marja celei de-a XXI-a Conferinţe a Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice. ”Este o onoare…
La jumătatea lunii octombrie au fost inaugurate două stații de epurare biologice cu pat de stuf, o premieră pentru agroturismul din România. Cele două obiective fac parte din proiectul „Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România“ a cărei investiție a fost susținută cu fonduri alocate de Guvernul Norvegiei. Beneficiarii…
Bucuresti, 25 Mai 2015 - „Biomass, Biogas & Cogeneration 2015”, conferinta nationala consacrata energiei produse din biomasa, biogaz sau in centrale de cogenerare, organizata de Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice si GOVNET Conferences, va avea loc Joi, 11 Iunie 2015, incepand cu ora 9 a.m. la Hotelul InterContinental Bucuresti.…
Dobrogea a devenit cel mai mare parc eolian din Europa Centrală și de Est, județul Constanța fiind împânzit cu sute de turbine, ce au o putere de 2,5MW, în zone precum Cogealac, Fântânele, Peștera, Independența, Chirnogeni, Siliștea, Târgușor, Crucea. Vânturile din Dobrogea și prețul ridicat al energiei electrice continuă să…
Producătorul chinez de turbine eoliene Ming Yang Wind Power Group Ltd. a anunțat joi că a ajuns la un acord pentru construirea unui parc eolian de 200 de megawați în România pentru firma Speranta & Succesul SA, transmite Bloomberg. Pentru acest proiect, ale cărui costuri sunt estimate la aproximativ 400…
Pagina 1 din 2
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti