Magazin 16 Ianuarie 2017, 16:08

Iubiți zăpada!

Scris de

Zăpada, farmecul iernii și pudra miraculoasă de steluțe argintii care protejează culturile agricole, aduce omului și beneficii, nu doar necazuri, atunci când cade din abundență și ne blochează drumurile. Cu atâtea avertizări și comentarii negative în jurul nostru am fost învățați să o disprețuim, să ne ferim de ea și să nu ne-o dorim la picioarele noastre.

Totuși, natura nu creează niciodată rebuturi, nu face risipă de materie fără folos și dacă înțelegem acest lucru putem găsi în orice element al naturii un aliat. Trebuie doar să știm cum să dozăm și cum să folosim creația naturii. Sunt oameni care nu doar că au înțeles acest principiu, dar îl și aplică în viața lor. Din păcate, aceștia sunt puțini la număr și îi vedem doar la știri, înotând în ape reci sau mergând pe zăpadă, pentru că ies din clișeul numit normalitate. Expunerea controlată la frig și zăpadă poate fi un beneficiu pentru sănătate, călirea organismului ducând la întărirea sistemului imunitar, iar rușii sunt campioni la a demonstra acest lucru.

Neînvățați cu un stil de viață care să includă băi reci sau expunere la temperaturi extreme, românii sunt mai degrabă reticenți la astfel de lucruri. Însă trebuie să știți că zăpada are un efect antiinflamator, vasoconstrictor și tonic, calmând usturimea și mâncărimea de la nivelul pielii. Folosirea ei în anumite proceduri are efect revigorant, îmbunătățind funcțiile vitale ale organismului. De aceea, mișcarea prin zăpadă reglează circulația periferică și ritmul cardiac, iar alternanța între cald și rece, aplicată de multe popoare, tonifică foarte bine pielea. De altfel, terapia cu zăpadă este o ramură a hidroterapiei, metodă naturistă care ajută la prevenirea și chiar tratarea unor boli.

Iată așadar suficiente argumente pentru a considera zăpada un beneficiu pentru organism. Cum am putea să o folosim cu efecte imediate? Ei bine, am aflat că topirea zăpezii, care este de fapt apă de ploaie, este indicată pentru întreținerea pielii și a părului.

Pentru a obține efectul de tonifiere a tenului puneți într-un vas 2-3 pumni de zăpadă curată, afânată, dintr-o zonă nepoluată. Luați cu degetele puțină zăpadă și folosiți-o ca pe o cremă, întinzând-o pe toată fața, masând ușor. Apoi, realizați un bulgăre și frecați pielea feței cu el folosind mișcări circulare. O procedură cosmetică aplicată de adulți, pe care copiii o numesc „bulgăreală“. În final, întindeți pe ten un strat generos de cremă hidratantă și repetați procedeul câteva săptămâni. Veți constata că tenul are aspect întinerit, pentru că zăpada contribuie și la reducerea ridurilor.

Revista Lumea Satului nr. 2, 16-31 ianuarie 2017 – pag. 58


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti