update 17 Jan 2017

Agrotehnica

Avântul luat de dezvoltarea științei tehnicii din zilele noastre a determinat o evoluție spectaculoasă și în domeniul agriculturii. Dacă luăm ca termen de comparație nivelul pro­ducțiilor agricole din anul 1938, an de vârf al perioadei interbelice, constatăm că saltul până în zilele noastre este foarte mare. Astfel, producția medie de…
Marți, 17 Ianuarie 2017 10:56

Tehnologia de cultură a căpșunului

Căpșunul (Fragaria viridis) este o plantă cu fructe tonice, gustoase și aromate, bogate în săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri, flavonoide, uleiuri volatile, tanin și polifenoli cu rol antioxidant. Acestea au numeroase proprietăți terapeutice: stimulează…
Cornul sau Cornus mas, cum este cunoscut de specialiști, este un arbust întâlnit în România în special în pădurile de foioase sau în parcuri, însă deocamdată nu și în culturi, cu toate că din coarne se obțin produse apreciate încă de acum câțiva ani. Care este specificul cornului, cum poate…
Marți, 17 Ianuarie 2017 10:36

Sorgul - ghid de cultură

Modificările climatice, indiferent că ne place sau nu, au devenit o realitate. În fiecare an fermierii se confruntă tot mai mult cu efectele lor. În fața acestei realități, specialiștii caută noi soluții pentru a permite agricultorilor să desfășoare în continuare o activitate profitabilă. În condițiile din România, una dintre soluții…
Asociația Producătorilor de Porumb – APPR a organizat la începutul lunii decembrie congresul „Fermieri pentru Fermieri“. În cadrul evenimentului a fost stabilit Consiliul Director pentru 2017 și au fost premiați fermierii cu cele mai bune producții de porumb în campania agricolă 2016. Arnoud Perrein, reales președinte Ca și până acum,…
La finalul anul 2016, echipa Syngenta România a organizat două întâlniri tematice în cadrul cărora a prezentat cele mai noi produse și soluții pentru legumicultură, respectiv viticultură. A IV-a ediție a forumului pentru legumicultură „Prima întâlnire, dedicată fitofarmaciștilor, a ajuns la cea de a IV-a ediție și a avut 160…
Marți, 03 Ianuarie 2017 12:45

Cultura morcovului

Morcovul (Daucus carota subsp. sativus) este o rădăcinoasă cu peste 100 de specii la nivel global, de culoare portocalie, galben, mov sau alb, din familia Apiaceae. Este a doua cea mai consumată legumă după cartof, fiind întrebuințată în alimentație în stare crudă, preparată, sub formă deshidratată, de conserve și sucuri.…
Interviu cu Mihail Coman, directorul general al Institutului de Cercetare Pomicolă Mărăcineni – Dle director, este adevărat că noua legislație europeană care privește pomicultura ne cam impune să o luăm de la zero în acest sector? – Directivele europene au ca scop îmbunătățirea calității materialului săditor. Circulația liberă a acestuia…
De multe ori o scurtă discuție poate valora mai mult decât o lecție lungă și plicticoasă. Pe acest principiu lansăm rubrica SCURT INTERVIU, un spațiu în care facem loc specialiștilor din diverse domenii pentru a vorbi din experiența lor, împărtășind totodată informații practice, care ne-ar putea ajuta atunci când punem…
Marți, 03 Ianuarie 2017 12:27

Investiții în exploatații pomicole

Submăsura 4.1a din PNDR a pornit cu stângul. Cel puțin sub aspectul neclarificării unor aspecte din caietele de sarcini, dar mai cu seamă din cauza „maldărului‟ de documente solicitate și a deficitului de material săditor pomicol. În ce stadiu se află investițiile în pomicultură la sfârșitul anului 2016, am aflat…
Institutul Național de Statistică a dezvoltat o aplicație denumită „Atlasul agricol“, instrument care permite vizualizarea de date sub formă de hărți și grafice dinamice privind suprafața agricolă, producția de legume, fructe și cereale, precum și efectivele de animale și producția de carne la nivelul fiecărui județ. În unele cazuri, cifrele…
Schimbările climatice tot mai evidente și perioadele de secetă tot mai frecvente îi obligă pe agricultori să ia toate măsurile pentru o cât mai bună gestionare a apei din sol. În acest scop solul trebuie menținut într-o bună stare de afânare pentru a putea înmagazina întreaga cantitate de apă provenită…
Apa reprezintă unul dintre elementele indispensabile pentru agricultură. Știința modernă a reușit să creeze grădini fără pământ sau fără soare, acestea fiind suplinite prin diverse mijloace. Dar fără apă nu poate exista nicio cultură. Din acest motiv, transportul apei acolo unde este nevoie a constituit o preocupare constantă a agricultorilor.…
Luni, 19 Decembrie 2016 10:23

Pentru AISR, 2016 a fost un an rodnic

Alianța Industriei Semințelor din România a împlinit patru ani de la înființare. Cu acest prilej, doamna Antonia Ivașcu, directorul executiv al asociației, a prezentat bilanțul activității AISR din anul 2016. „A fost un an bun, în care am reușit să realizăm unele lucruri de care suntem mândri“, a considerat domnia…
Trandafirii pot trăi o viață, atât cât păstrează amintiri ale unor momente frumoase. Dar ei pot trăi o viață și în petale, cu tot cu parfumul lor, mai suav și mai liniștit, chiar și după ce aceștia au fost culeși. Petalele trandafirilor - terapie pentru liniștea organismului și rafinament în…
Luni, 19 Decembrie 2016 09:36

Conifere pentru ghiveci sau grădini

Pentru că este sezonul de iarnă și mai ales cel al Sărbătorilor, vă prezentăm câteva varietăți de conifere pe care le puteți planta la ghiveci sau în grădinile interioare ori care pot fi utilizate pentru împodobirea brăduțului de Crăciun. Bradul coreean Bradul coreean (Abier Koreana var. Silberlocke) este unul dintre…
În cadrul Târgului Internațional de la Bologna (EIMA), AgroConcept Impex SRL, importator exclusiv New Holland Agriculture in România, a adăgat în portofoliu, pe lângă mărcile New Holland și Kverneland, compania Casella, lider în construirea și producția de utilaje și sisteme pentru irigații, sisteme pentru distribuirea de îngrăsăminte și în utilizarea…
Sistemul agroforestier reprezintă combinația dintre doua elemente: – elementul forestier – plante perene lemnoase (arbori silvici, pomi fructiferi sau arbuști fructiferi); – elementul agricol – plante erbacee (cereale, pășune, fâneață, culturi anuale de legume). În interiorul unei perdele forestiere de la INCDA Fundulea. De observat diversitatea de specii. O „perdea…
Joi, 01 Decembrie 2016 16:00

Stevia dulce sau zahărul verde

Stevia rebaudiana face parte din Familia Asteraceae și este o plantă perenă răspândită în zonele cu climă temperată. La nivel mondial este cunoscută drept plantă dulce deoarece în starea inițială este de aproximativ 30 de ori mai dulce decât zahărul, iar ca extract, de 300 de ori mai dulce. Cu…
Progresul vine şi din curajul de a experimenta lucruri noi. Este o teorie care se confirmă şi în agricultură. Iar pentru noi, ziariştii cu misiunea de a vă conecta la ultimele noutăţi din domeniul agricol, este plăcut să descoperim fermieri care renunţă la canoanele tradiţionale pentru a implementa tehnologii noi,…
Joi, 01 Decembrie 2016 15:30

DUDUL (Morus sp.)

Dudul (cu varietățile alb – Morus alba, negru – M. Nigra, roșu – M. rubra, plus M. talanca și M. bombycis, ultimele două varietăți necunoscute în România) este originar din Asia. Specia M. alba a fost adusă în bazinul mediteranean de către greci, pentru creșterea viermilor de mătase, iar varianta…
Abonează-te la acest feed RSS